MacinderQuote.jpg

του Μαυρόπουλου Παναγιώτη*, Τρίτη 6 Οκτ 2015   IkonidioPDFDownload

Εισαγωγή

Η θεωρία της ναυτικής ισχύος και της ναυτικής στρατηγικής αναπτύχθηκε περί το τέλος του 19ου αιώνα. Οι πρωτοπόροι θεωρητικοί στους οποίους οφείλουμε τη θεμελίωσή της ήταν ο Αμερικανός Πλοίαρχος Άλφρεντ Θάγιερ Μαχάν (Alfred Thayer Mahan) και ο Άγγλος δικηγόρος Τζούλιαν Κόρμπετ (Julian Corbett). Ο Κόρμπετ, σε αντίθεση με την πλειονότητα των θεωρητικών της στρατηγικής, αποτελεί μια μοναδική περίπτωση ακαδημαϊκού χωρίς προηγούμενη προσωπική στρατιωτική εμπειρία. Παρόλα αυτά, η προσεκτική μελέτη της βρετανικής ναυτικής ιστορίας του έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσει και να διατυπώσει τη ναυτική στρατηγική της Βρετανίας, όπως εκείνος την κατανοούσε, και η οποία όμως δεν διέφερε σημαντικά από την αντίστοιχη θεώρηση του συγχρόνου του Αμερικανού Πλοιάρχου Μαχάν.

του Μαυρόπουλου Παναγιώτη*, Κυριακή 19 Ιαν 2014  IkonidioPDFDownload

Εισαγωγή

Το Κέντρο Βάρους (Center of Gravity), μία από τις πλέον δημοφιλείς στρατιωτικές αρχές των τελευταίων δεκαετιών, έλκει τις ρίζες του στο έργο του μεγάλου Πρώσου θεωρητικού και φιλοσόφου του πολέμου, Carl von Clausewitz. Παρόλο που ο όρος δε ξεχάστηκε ποτέ από το 1931 οπότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά, η σημασία του απέκτησε ιδιαίτερη αξία τα τελευταία 20 περίπου χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν άρχισε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ των θεωρητικών της στρατιωτικής τέχνης μέσω του στρατιωτικού τύπου. Η συζήτηση σε γενικές γραμμές αφορά σε δύο βασικά θέματα:

The Leavenworth Heresy

των Justin Kelly και Michael Brennan  

Wars are fought to achieve a distribution of political power that is satisfactory to the victor. Political power rests on the acquiescence of a population — however that is attained. Therefore, the fundamental challenge in war is to assemble a sequence of actions that seems likely to change the minds of a (hostile) population.

του Μαυρόπουλου Παναγιώτη, Κυριακή 19 Ιαν 2014  IkonidioPDFDownload

Εισαγωγή

Ο Καρλ Φον Κλαούζεβιτς είναι αδιαμφισβήτητα ο θεωρητικός του πολέμου ο οποίος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, επηρέασε τη σκέψη τόσο των συγχρόνων όσο και των νεωτέρων του θεωρητικών της πολεμικής τέχνης. Ο Κλαούζεβιτς ανέπτυξε τη θεωρία του στο μοναδικό του έργο με τον τίτλο On War, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ημιτελές και το οποίο εξέδωσε η σύζυγός του το 1932 μετά το θάνατό του. Ο Peter Paret το θεωρεί μακράν το έργο με τη μεγαλύτερη επιρροή σε θέματα στρατιωτικής τέχνης, το οποίο έχει γραφεί ποτέ . Πάνω από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα του, εξακολουθεί να μελετάται σε σχεδόν κάθε Σχολή Διοίκησης και Επιτελών και Σχολή Πολέμου του πάλαι ποτέ Δυτικού κόσμου, και όχι μόνο.